Studieretninger på STX

Bio 2018 (1)

Studieretninger på STX

På MSG tilbyder vi 9 forskellige studieretninger

Vi tilbyder de samme studieretninger på begge vores afdelinger

Først grundforløb, så studieretning

I det nye gymnasium skal du ikke vælge studieretning før du starter. Du skal først vælge efter vores grundforløb, der varer tre måneder, og hvor du bliver klædt bedre på til at vælge rigtigt.

Det eneste, du skal huske at krydse af, når du tilmelder dig MSG, er dit andet fremmedsprog (spansk eller fransk begynder, eller tysk eller fransk fortsætter) samt hvilket kreativt fag, du ønsker i 1.g: Musik, drama, billedkunst – eller design og arkitektur.

Du kan læse om grundforløbet og de enkelte studieretninger i MSG’s studieretningsfolder herunder:

 

Læreplaner

På Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside kan du læse om målene og indholdet for de enkelte fag på STX, der fremgår af læreplanerne: STX Læreplaner

Studieplaner for den enkelte klasses fag og forløb kan ses af eleven på Lectio.

Hvad kan jeg få adgang til?

På UddannelsesGuidens hjemmeside kan du bruge Adgangskortet til at se, hvilke videregående uddannelser din gymnasiale eksamen kan give direkte adgang til ud fra de fag, du vælger eller har valgt.

Find din studieretning

Naturvidenskabelige studieretninger

Fra de fjerneste stjerner til den mikroskopiske nano-partikel. Fra energien i sollys til hormonforstyrrende stoffer i solcreme. Har du lyst til at undersøge og forstå den fysiske verden omkring os? Vide, hvad man kan læse ud fra menneskets DNA? Hvordan medicin virker? Eller hvordan matematikken kan regne på alt fra epidemiers spredning til afstanden til galakserne? Så er en naturvidenskabelig studieretning dit rette valg. Vi har tre af slagsen på MSG, som du kan læse mere om her. Dit drømmejob kan være tusind ting: Ingeniør, sygeplejerske, dyrlæge, software-udvikler, stjerneforsker, biolog, fysioterapeut, læge, matematiker og meget andet. Men din tilgang til verden er først og fremmest naturvidenskabelig.

#01 / MATEMATIK A, FYSIK B, KEMI B

Her arbejder du med det, du ikke kan nå eller ikke kan se: Fjerne galakser, bittesmå atomer, energi. Men også jorden som planet. Fra brændsler og brintbiler til levnedsmidler og katalysatorer. Du undersøger verden ved hjælp af forsøg, opstiller modeller, regner på virkeligheden. Hvad får atomerne til at vise os farverne i et maleri? Hvordan producerer og udnytter man energi? Ingeniør, læge, kemiker, matematiker, astrofysiker, it-udvikler eller geolog er nogle af de mange uddannelser, der er oplagte med denne studieretning.

#02 / BIOTEKNOLOGI A, MATEMATIK A, FYSIK B

Du skal føle dig godt tilpas blandt petriskåle og mikroskoper i et laboratorium. Det er især de små ting, vi arbejder med, eksperimenterer på, får til at vokse, analyserer og regner på: Gær, alger, bakterier, nanopartikler, DNA, tilsætningsstoffer. Ligesom forskerne gør. Hvordan virker doping? Hvad sker der under ølbrygning? Hvordan bliver en bakterie selvlysende, og hvordan kan matematik beregne på epidemier? Biomediciner, kemiingeniør, biolog, læge, bioteknologi, farmaceut eller dyrlæge er blandt de mange valg med denne studieretning.

#03 / BIOLOGI A, KEMI B

Krop, kemi og miljø er i fokus. Vi arbejder med sundhed, bevægelse, evolution, arv og miljø. Hvad er diabetes? Hvad gør doping? Hvad er lykke og afhængighed? Hvorfor opstår kræft? Du arbejder både i laboratoriet, i naturen og i sportshallen. Måler stoffer i blodet, undersøger alt fra enzymers reaktioner, næringsstoffer, ølbrygning og celledeling til vandmiljø og fossile kranier. Laver dit eget DNA-fingeraftryk. Vi tager til steder, hvor forskerne arbejder. Du er måske på vej til studie til miljøkemiker, fysioterapeut, sygeplejerske eller biologilærer. Eller biolog, dyrlæge, læge eller farmaceut, hvis du hæver matematik til A.

Kreativ studieretning

Er du til musik, sprog og formidling? Vil du være kreativ og international på én gang? Med engelsk og musik analyserer du fx hiphoppere som Busta Rhymes, dystre digtere som William Blake, og skaberen af Romeo og Julie: Shakespeare. Du lærer at læse, spille og producere musik. Ikke kun i samarbejde med dine klassekammerater, men også med det professionelle erhvervsliv som fx koncertsteder og sound-designere. Måske er du på vej mod en fremtid i musikkens verden. Eller du vil være lærer, journalist, skuespiller, kaospilot, arbejde på reklamebureau eller kaste dig over mulighederne i udlandet.

#05 / MUSIK A, ENGELSK A

På denne studieretning går du fra fantasi til formidling. Du udvikler sprogfærdigheder og får en kulturel døråbner til viden, værdier og ideer i den engelsksprogede verden.

Samfundsvidenskabelige studieretninger

Fra præsidentvalg i USA til byrådsvalg i din egen by. Fra stenrige til socialt udsatte. Hvad gør sociale medier ved vores forståelse af os selv og verden? Kan politikerne sige ét, men mene noget andet? Hvad betyder det for samfundene, at din venindes mobil er designet i USA, fremstillet i Kina og solgt via et skattely i Irland? Hvorfor fungerer vores demokrati som det gør? Interesserer du dig for sammenhængen mellem sprog, kultur og samfund, er vores samfundsfaglige studieretninger med fokus på engelsk et godt valg. Måske tænker du på at blive jurist, lærer, politiker, politolog, journalist eller samfundsforsker. Måske vil du bare gerne have et godt samfundskendskab og et godt engelsk med på din videregående uddannelse, eller måske til udlandet. Disse to studieretninger handler også om at blive bedre til at se ind bag facaden, være analyserende og kritisk, og at kunne sætte sig ind i og forstå andre menneskers holdninger.

#04 / SAMFUNDSFAG A, ENGELSK A

Samfundsfag på højeste niveau bringer dig et skridt længere ind i samfundets maskinrum. Engelsk A giver dig det store udsyn til verden.

#09 / ENGELSK A, TYSK A, SAMFUNDSFAG B

Her er muligheden for både at blive god til verdenssproget engelsk og nabosproget tysk, som tales af 100 millioner mennesker i kernen af Europa. Samtidig får du via samfundsfag B et godt indblik i politik, sociologi og andre væsentlige emner i samfundet omkring dig.

Sproglige studieretninger

Er du vild med andre lande, sprog, kultur, bøger, film, fremmede dufte, store tanker og oplevelsen af verden, så er en af vores sproglige studieretninger noget for dig. Med engelsk på A-niveau bliver du ikke bare bedre til at begå dig i verden, du får også en dybere indsigt i engelsk og amerikansk kultur. Fra tysk, fransk eller spansk får du åbnet ekstra døre ind til andre kulturer, som på hver deres måde har stor betydning for verden i dag. Vælger du latin, får du mulighed for at kigge langt tilbage i tiden og i sproget, men også et godt grundlag for at lære nye sprog. En sproglig studieretning handler ikke kun om at tale og skrive, men også om hvordan sprog er bygget op og bruges, og om de kulturer, sproget tales i. Måske er du bognørd, filmnørd, sprognørd, rejsenørd. Måske elsker du at skrive og formidle. Sprog handler også om at forstå sig på mennesker, så psykologi er derfor et oplagt valgfag sammen med en sproglig studieretning. Samfundsfag eller religion er andre gode muligheder. Mulighederne for videreuddannelse er mange: International virksomhedskommunikation, jurist, sprogofficer, journalist, sproglærer, litteraturforsker, ambassade-medarbejder, oversætter, international personalemedarbejder, tolk, korrespondent – you name it! Vær opmærksom på, at på studieretning 6 og 7 er matematik på C-niveau, med mindre du vælger at hæve det til B-niveau.

#06 / ENGELSK A, SPANSK A, TYSK B

England og USA, Spanien og Latinamerika, Tyskland og Centraleuropa. Det er nogle af de spændende lande, du stifter bekendtskab med på denne studieretning.

#07 / ENGELSK A, FRANSK A, TYSK B

Tre store, klassiske europæiske sprog, her med fransk som det sydeuropæiske islæt, er det du møder på denne studieretning.

#08 / SPANSK A/FRANSK A, ENGELSK A, LATIN C

Denne studieretning er guf for sprognørder. Med latin kommer du helt ind i sprogenes rødder, og med engelsk samt fransk eller spansk kommer du langt ud i verden.