1.w i aktion med exitpoll på valgstederne

1 270 pxDet svære ved meningsmålinger er blandt andet at få stillet sine spørgsmål til en passende blandet og repræsentativ gruppe mennesker. Det var en af de erfaringer, som 1.w fra MSG Ringsted gjorde sig, da de tirsdag på valgdagen var ude ved nogle af Ringsteds valgsteder for at lave en exitpoll, så de kunne prøve at regne ud, hvordan kommunalvalget ville falde ud for Ringsted. 

En exitpoll adskiller sig fra en almindelig meningsmåling ved, at man ikke spørger folk, hvad de vil stemme, men derimod hvad de har stemt, lige når de kommer ud fra valgstedet. Men udfordringerne er de samme: Spørger man kun unge, vil svarene trække skævt i den ene retning, og spørger man fx kun folk i arbejde, vil svarene trække skævt i den anden retning. Tidspunktet på dagen betyder derfor meget.

Klassen delte sig op i grupper, som mellem klokken 11 og klokken 13.30 besøgte tre valgsteder for at spørge borgerne, hvad de havde stemt. Resultaterne blev taget med hjem til gymnasiet og trukket gennem elevernes computere. Klokken 15.26 kunne 1.w præsentere deres egen exitpoll, der viste stor fremgang for Socialdemokraterne, som så ud til at overhale Venstre stort. Var Ringsteds Venstre-borgmester, Henrik Hvidesten, nu truet?

4 400 pxNej, det var han ikke, viste det sig. Da det endelige valgresultat forelå sidst på aftenen, stod Socialdemokratiet og Venstre nogenlunde lige, og konstitueringen endte med, at Hvidesten fortsatte som borgmester, støttet af blandt andet Socialdemokratiet.

Det kom dog ikke som en egentlig overraskelse for eleverne i 1.w, at de ikke ville ramme helt i plet med deres forudsigelse. Da de var ude ved valgstederne, havde de allerede bemærket, at der var særligt mange ældre vælgere til stede. Folk, der er på arbejde, stemmer typisk sidst på dagen, og de stemmer måske anderledes end pensionisterne.

3 270 pxMen for øvelsens skyld var det nærmest en fordel, at klassens exitpoll ramte ”skævt”, påpeger deres matematiklærer, Brian Medveczky Vinther Olesen, som sammen med samfundsfagslærer Malene Guldager Nonbo Christensen havde tilrettelagt dagen.

- Det tvinger dem til at tænker over, hvilke faktorer, der betyder noget, når man skal lave en meningsmåling, siger han.

Eleverne følte sig godt modtaget, når de var ude på arbejdet ved valgstederne. Melih Erdem og Oliver Adrianus de Goeij oplevede på valgstedet ved Kongrescentret, at folk var meget imødekommende og gerne ville deltage i deres undersøgelse. En anden gruppe blev inviteret indenfor at de valgtilforordnede og budt på kaffe.

 

 

2 360 px

Ringsted endeligt 200 px

Plan

Kontakt os

MSG Haslev:
Skolegade 31, 4690 Haslev,
Tlf. 56 31 24 04,
E-mail:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sådan finder du vej til MSG Haslev

MSG Ringsted:
Ahorn Allé 11, 4100 Ringsted,
Tlf. 57 68 11 40,
Email:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sådan finder du vej til MSG Ringsted

EAN-nr.:5798000557437    CVR-nr:29 55 41 53

Admin