MSG i top med at løfte eleverne fagligt

 27W6447 2

Midtsjællands Gymnasium er det mest effektive i Region Sjælland til at løfte elevernes faglige niveau. Det viser tal fra Undervisningsministeriet, der har regnet på den såkaldte løfteevne. En gennemsnitlig elev på MSG kommer nemlig ud med en studentereksamen, der er 0,4 karakter højere, end elever med samme baggrund gør på landsplan.

- Vi har i årevis arbejdet målrettet for at kunne give alle vores elever et solidt, fagligt løft. Det er dejligt, at ministeriets tal viser, at det faktisk også lykkes, siger MSGs rektor, Lene Eilertsen.

 27W6091 2I den offentlige debat ser man ofte, at gymnasier ranglistes efter hvor højt gennemsnit, deres elever går ud af skolen med. Men
studentereksamens-gennemsnittet alene siger faktisk intet om, hvor god en skole er til at undervise. Det er nemlig meget lettere at skabe høje studentereksamens-gennemsnit, hvis alle ens elever kommer fra et hjem med højtuddannede forældre og masser af bøger i reolerne, end hvis eleverne er de første i familien til at gå i gymnasiet.

Tallet for løfteevnen viser derimod, om et gymnasium kan løfte elevernes faglige niveau mere, end hvad man kunne forvente ud fra elevernes socioøkonomiske reference. Når man regner løfteevnen ud, kigger man ikke kun på afgangskarakterer fra studentereksamen, men også på de karakterer, eleverne kommer med fra 9. klasse, samt på forældrenes uddannelsesniveau og indtægt, familiestatus og elevernes køn, alder og herkomst. Og når det gælder løfteevne, ligger Midtsjællands Gymnasium blandt de bedste i landet, og i top i Region Sjælland.

 27W6237 2Af de 18 gymnasier i Region Sjælland er det kun ca. en tredjedel, der i praksis løfter eleverne mere fagligt, end man kunne forvente ud fra elevernes baggrund, set over perioden fra 2010-2012. På halvdelen af de 18 gymnasier kommer eleverne endda ud med et lavere gennemsnit, end man kunne forvente. Kun to gymnasier skiller sig ud med en markant, høj løfteevne, og det er Midtsjællands Gymnasium, der løfter afgangskarakteren med 0,4 mere end forventeligt, og Vordingborg Gymnasium, som løfter med 0,3.

Lene Eilertsen fremhæver, at lærerne på Midtsjællands Gymnasium ret systematisk har arbejdet på at finde frem til måder at undervise på, der gavner eleverne mest muligt.

- Man taler om, at elever skal "knække koden" når de skal lære at læse i folkeskolen. Men
man kan faktisk også sige, at elever i gymnasiet har brug for at "knække koden", når de skal forstå, hvad det vil sige at tænke akademisk og arbejde med deres kompetencer, siger hun.

Løfteevne for gymnasier i region sjællandDerfor går Midtsjællands Gymnasium ud, allerede mens eleverne går i folkeskolen, med et omfattende program for brobygning, så de får en mere klar ide om, hvad der venter dem i gymnasiet. Mens de går i gymnasiet, er der ekstra fokus på at hjælpe eleverne til en brugbar læringskultur omkring hvordan de læser, tager notater, skriver, kommunikerer og selv skaffer sig
viden.

Samtidig er der løbende små og større forsøg med at udvikle anderledes undervisning, både på de enkelte hold og hos hele klasser, fx som 1.c, hvor der arbejdes med at bruge fysik bevægelse som led i indlæringen.

EV8G5008 2Undervisningsministeriets tal viser imidlertid også, at der stadig er plads til at gøre det bedre.

- Særligt i skriftlig matematik har vi udfordringer i forhold til nogle af eleverne, så det har vi ekstra meget fokus på, siger Lene Eilertsen.

Som konkret eksempel nævner hun, at Midtsjællands Gymnasium sammen med tre andre gymnasier har nedsat en arbejdsgruppe, hvor lærere sammen med en forsker skal undersøge, hvordan man kan arbejde bedre med skriftlighed i matematik.

Hele Undervisningsministeriets rapport kan læses her:

De konkrete tal for MSG kan du også finde her: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt os

MSG Haslev:
Skolegade 31, 4690 Haslev,
Tlf. 56 31 24 04,
E-mail:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sådan finder du vej til MSG Haslev

MSG Ringsted:
Ahorn Allé 11, 4100 Ringsted,
Tlf. 57 68 11 40,
Email:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sådan finder du vej til MSG Ringsted

EAN-nr.:5798000557437    CVR-nr:29 55 41 53

Admin