Dramatik i Old-timen

EV8G8601 lille

To piger i 3.g på MSG Haslev har på skift måttet lægge hovedet på blokken for at blive halshugget og ofret til guderne. Heldigvis greb gudinden Artemis ind i sidste øjeblik og byttede eleverne ud med en hjort, så pigerne lever stadig i bedste velgående. Men nu har de sammen med resten af eleverne i 3. a og 3.b selv prøvet at opføre et af de gamle græske skuespil, som de har gennemgået i timerne i oldtidskundskab.

- Det var et fedt afbræk i undervisningen. Og det giver
rigtig god mening af lave drama i oldtimerne, for det blev jo også oprindelig fremført som teaterstykke, siger Stine fra 3. b.

EV8G8582 mindreOld-lærer Marie Kjærgaard havde arrangeret opførelsen af stykket Ifigenia i Aulis som en dyst mellem de to klasser. Begge klasser fik fra onsdag til fredag til at få et skuespil på benene. Udover skuespillernes roller blev de delt ud på jobs som manuskriptforfatter, instruktør, kor, kostumedesignere og pr-gruppe, så der var nok arbejde til alle. Til sidst skulle klasserne opføre deres stykker for hinanden.

- I vores pr-gruppe lavede vi en folder, man kunne dele ud til folk, så man kunne læse om stykket, ligesom i et rigtigt teater. Der var også en rolleliste, et kort over hvor Aulis ligger, og baggrundsviden om
forfatteren, siger Jens fra 3.a.

Stykket "Ifigenia i Aulis" er skrevet af Euripides for
næsten 2500 år siden. Det handler om kong Agamemnon, som ikke kan komme sine græske
landsmænd til undsætning i krigen ved Troja, fordi hans flåde er stoppet af guderne, der ikke vil lade ham komme videre, før han har givet sin datter Ifigenias liv som ofring. I et brev beder han sin hustru Clytemnestra bringe Ifigenia til ham. Han skriver ikke den virkelige grund, men i stedet, at hun skal giftes med helten Achilleus.

EV8G8591 mindreSenere fortryder han og afsender et andet brev med besked om, at de skal blive hjemme, med det bliver opsnappet af hans bror Menelaos, og brevet når aldrig frem. Lidt efter lidt går sandheden op for Ifigenia og hendes mor. Alligevel beslutter Ifigenia til sidst selv at tilbyde sig som offer – hvorefter gudinden Artemis i sidste øjeblik griber ind og bytter hende ud med en hjort i øjeblikket før hun skulle være død.

- Det var fedt at prøve at leve sig ind det følelsesmæssige, ligesom man gør i dramatimerne. At vise, hvordan han skifter frem og tilbage, siger Rasmus fra 3.b, der spillede Agamemnon. Han synes, at det 2500 år gamle stykke har meget at sige os i dag. – Selv om man ikke skal ofre sin datter,
kommer man stadig ud for at skulle vælge mellem to ting, som er lige gode, eller lige dårlige.

- Filosofien har vel ikke ændret sig, tilføjer Jens. – Vi kan stadig relatere til det menneskelige i at skulle vælge mellem karriere eller familie.

EV8G8586 mindreI kostumegrupperne gik de på jagt i dramalærer Torbens gemmer for at finde de rigtige stykker tøj til stykket.

- Vi tænkte en del over, hvordan vi kunne skabe sammenhæng mellem personernes karaktertræk og hvordan de så ud, siger Josephine. - Menelaos blev gjort ond med sort tøj og paryk, mens Ifigenia blev iklædt hvidt for uskyld.

roteret 2Lidt sjov blev det også til. I de græske dramaer optræder et
kor, som fungerer som en slags fortæller, der udlægger teksten for publikum. Med
en paryk blev herrerne i koret til damer. Og så blev der i øvrigt også skrevet anmeldelser af forestillingerne, som du kan se ved at klikke på teksten ved siden af.

Det var tredje gang, de to 3.g-klasser dystede i oldtidskundskab. Tidligere har de blandt andet lavet udstilling og arbejdet med de arkitektoniske træk og dimensioner i de gamle græske skulpturer.

EV8G8598 mindre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt os

MSG Haslev:
Skolegade 31, 4690 Haslev,
Tlf. 56 31 24 04,
E-mail:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sådan finder du vej til MSG Haslev

MSG Ringsted:
Ahorn Allé 11, 4100 Ringsted,
Tlf. 57 68 11 40,
Email:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sådan finder du vej til MSG Ringsted

EAN-nr.:5798000557437    CVR-nr:29 55 41 53

Admin