Mobil-video fra Salamanca

 DSC03791 lille

Stands en tilfældig spanier midt på gaden i Salamanca, interview hende på dit bedste, famlende skole-spansk om hvordan den økonomiske krise påvirker hende. Alt imens din klassekammerat filmer det hele med sin mobiltelefon. Det var en af de opgaver, lærerne havde sendt 3.g spanskholdet fra MSG Haslev ud på, da de var på studierejse.

- Det mest grænseoverskridende var nok, at man skulle spørge folk, om man måtte filme dem, siger Caroline fra 3.c. – Men spanierne var utrolig venlige. Jeg troede, at de ville være sådan lidt mere med næsen i sky, ligesom man nogle gange ser det på film.

- Det var en øjenåbner om, hvor meget man egentlig kunne med det spanske, vi har lært, siger Stine, der ligesom Caroline var vildt begejstret for turen.

Spansklærerne Marilyn og Carmen havde arrangeret turen. Ifølge Marilyn har rejsen givet et større sammenhold på spanskholdet, som har elever fra flere forskellige klasser. Og elevernes mundtlige spansk fik et godt stort skub fremad.

DSC03899 mindre- De har oplevet, at de kunne noget, de ikke troede de kunne med deres sprog. Og det har givet dem større selvtillid med deres mundtlige spansk, siger Marilyn.

- Jeg fik snakket enormt meget spansk. Anvendeligt spansk, siger Jens fra 3. a. – Ud over det, så snakkede alle omkring én spansk, og jeg tror det medvirker til, at man bedre forstår sproget.

En af opgaverne var at gå ud på gaden og spørge om vej, indtil man fandt frem til målet.

- Vi fik forskellige billeder af steder i byen stukket i hånden. Og så går man bare hen og spørger "donde esta....?", siger Stine.

- Men så havde vi også trænet virkelig meget hjemmefra med hvordan man siger højre, venstre, ligeud, rundt om og alt det, tilføjer Caroline.

DSC03778Andre opgaver gik ud på at bestille mad i de boder, der var mange steder i byen, fordi der var festuge. Også her havde eleverne trænet godt på mad-gloserne hjemmefra. Og fordi de skulle gå i små grupper på to eller tre, og skiftes til at filme hinanden, kom alle til at prøve deres spanske af.

Hjemme har de set hinandens videoer igennem. Og Jens, der er holdes absolutte videonørd, har klippet en lille film sammen fra turen, som du
kan se her.

- De har fået et meget større indblik i, hvordan kulturen er. Og de har oplevet, hvordan man bliver venligt modtaget, når man virkelig
forsøger at tale på det spanske, man har lært, siger spansklærer Marilyn.

Den oplevelse kan Jens bekræfte:

- Jeg mødte på et tidspunkt en ældre mand, som vi spurgte om vej. Han syntes, det var sjovt at vi kom fra Danmark og fulgte os hele vejen
hen til den bygning, vi ledte efter. Hele vejen derhen snakkede han om festivalen i byen, om traditioner og var bare meget venlig, siger han.

- Når de kunne se, at vi ikke forstod så meget af det, de sagde, var de gode til at bruge kropssprog og tale langsomt, siger Caroline.

Salamanca er en gammel by i det vestlige Spanien. Byen har godt 150.000 indbyggere, men centrum er lille og overskueligt.

DSC03926 mindre- Man gik til fods overalt, og vi så alting meget bedre end hvis vi havde skullet tage busser. Der var ikke meget trafiklarm, men spanierne snakker til gengæld meget højt og dramatisk. Mit yndlingssted var Placa Major, som er en slags rådhusplads, med en bygning hele vejen rundt af virkelig smukke, gyldne sten, siger Stine.

Hjemmefra havde eleverne også forberedt sig til på skift at skulle være guider for resten af holdet. Carolines og Stines opgave var et vise vej til universitetet, som er fra 1218.

- Der skulle vi så fortælle de andre – på spansk – om vores lokalitet, om historien bag, hvilke fag, man kunne læse og så videre, fortæller Caroline.

DSC03879 mindrePå programmet var blandt andet også en tur med spansk guide, et besøg på en kunstmuseum og en drama-workshop med en spansk skuespiller. Det
sidste var måske en lovlig stor mundfuld for nogle af eleverne, vurderer Marilyn.
Eleverne fik af skuespilleren udleveret en tekst fra et spansk teaterstykke, som de så skulle øve på i grupper og fremføre – på spansk. Det var "grænseoverskridende,
men på en god måde", mener Stine. Hun og Caroline ville dog klart hellere have haft teksten hjemmefra, så de bedre havde kunne arbejde med at fremføre den.

- Men Salamanca er et fedt sted, som vi meget gerne vil tilbage til, siger Caroline.

 

<p
Vis stort kort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt os

MSG Haslev:
Skolegade 31, 4690 Haslev,
Tlf. 56 31 24 04,
E-mail:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sådan finder du vej til MSG Haslev

MSG Ringsted:
Ahorn Allé 11, 4100 Ringsted,
Tlf. 57 68 11 40,
Email:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sådan finder du vej til MSG Ringsted

EAN-nr.:5798000557437    CVR-nr:29 55 41 53

Admin