MSG virtuel: Nye udfordringer giver nye ideer

Peter Muller Tribler har lavet instruktionsvideoer til MSG kollegerne 360 pxPeter Muller Tribler har lavet instruktionsvideoer til MSG-kollegaerneSkolen er lukket, men skolen fungerer. MSGs lærere har nu i en uge prøvet kræfter med at fungere som gymnasium over internettet, og erfaringerne er både mange og forskellige.

Marcus i gang med grundtræning 270 pxMarcus i gang med grundtræning i idrætNogle eksempler: Idrætslærer Lise Slott Rasmussen har gennemført et forløb omkring grundtræning ved at sende sine elever ud i haver og lignende. Naturgeografilærer Pil Bang Fagerberg har omlagt det, der skulle have været en ekskursion med dataindsamling i Allindelille Fredsskov, til et virtuelt forløb med lyd, film, fotos, kort og opgaver. Og fransk- og engelsklærer Helene Munk Jeppesen har – udover at gennemføre timer – også gennemført udviklingssamtaler over video med nogle af sine elever.

Freja med søster og hund i gang med opvarmning 270 pxFreja med søster og hund i gang med opvarmningMSGs lærere har oprettet en intern kommunikations-tråd, hvor de udveksler ideer og spørger hinanden til råds. MSGs ledelse udsender daglige FAQ-lister til lærerne med opdateringer og svar på de mest presserende spørgsmål. Fysik- og matematiklærer Peter Muller Tribler har fra den ene dag til den anden produceret fire små instruktionsvideoer til sine kolleger omkring et af de programmer, der er velegnet til blandt andet tovejs-kommunikation med eleverne. Og MSGs bibliotekar, Maria Moustgaard, har sendt vejledninger ud til eleverne i 3. g og 2. hf om, hvor de kan finde fagligt materiale til de forestående SRP- og SSO-opgaver, nu hvor Danmarks almindelige biblioteker er lukket.

Lise PC 270 pxIdrætslærerens PC med grundtrænings-teori- Jeg synes faktisk, at det går ganske fint med den virtuelle undervisning, siger Helene Munk Jeppesen. - Jeg bruger primært programmerne Microsoft Teams og OneNote, og det fungerer ret gnidningsfrit både med kommunikationen undervejs i timerne og med videochatten. Jeg vil også gerne tilføje, at eleverne har været rigtig gode til at få det virtuelle til at fungere. De er hurtige til at lære nye sider at kende og kan også hjælpe os lærere med alternativer, hvis der opstår problemer, siger hun.

Den fælles udfordring, som fjernundervisningen udgør, kan faktisk også være med til at styrke sammenholdet mellem lærere og elever – og give nye ideer til fremtiden, vurderer Peter Muller Tribler.

- Vi er alle særligt opmærksomme på at hjælpe hinanden og finde gode løsninger sammen. Det er også et benspænd for os som lærere, der giver anledning til nye didaktiske overvejelser omkring hvordan vi kan tilrettelægge god undervisning, der støtter eleverne læring. Flere at de tiltag, jeg har sat i gang i den seneste uge, vil uden tvivl blive taget med ind i det fysiske klasseværelse, når vi kan vende tilbage til skolen.

Opgave papiret til den virtuelle skovtur i NaturgeografiPil Bang Fagerberg tog det som en positiv udfordring at skulle omlægge sin skov-ekskursion til en virtuel af slagsen, og hun var så heldig at kunne (gen-)bruge et gammelt DR-radioprogram med hende selv, der viser lytterne rundt i skoven:
- Det var faktisk virkelig en sjov opgave, hvor jeg måtte grave i gemmerne for at finde fotos af jordprofiler og skovkort fra gamle projekter, jeg har lavet på RUC for 10 år siden. Men jeg ved ikke endnu, hvad eleverne synes om det. Jeg sad bare og fulgte stille og roligt med i deres noter i Onenote og kunne konstatere, at de skrev og skrev, og blev klogere og klogere, fortæller hun.

- Men det vil ALDRIG, jeg understreger, ALDRIG blive det samme som en ægte, sanselig skovtur med fuglesang, grene der knækker i skovbunden og blå anemoner der åbner sig mod solen.

Idrætslæreren forbereder grundtræning 270 pxIdrætslæreren forbereder grundtræningLise Slott Rasmussen fortæller, at det er ikke alt, der er lige så let at undervise i som grundtræningsprogrammer, når det skal ske virtuelt:
- I 1.y kører vi et forløb med badminton, og det er svært at arbejde med virtuelt, fordi man ikke kan lære at spille badminton virtuelt. Man kan kigge på film af andres spil, og lære noget teori, men lære at spille badminton kan man kun, hvis man har ketcher, bold, bane og en med-/modspiller, siger hun.

Der er også tekniske forhindringer i lærernes nye arbejdssituation. Lectio, som alle gymnasier bruger til næsten al daglig kommunikation med eleverne, kører i perioder MEGET langsomt, fordi samtlige danske gymnasielever trækker på det samtidig. Andre programmer kan gå ned, eller data forsvinder pludselig. Og så er der gammeldags, analoge forhindringer, som for eksempel Helene Munk Jeppesens kat, som gerne vil vandre frem og tilbage foran skærmen og har meget svært ved at forstå, at det ikke er ham, der er i centrum, når hun arbejder hjemmefra.

Den analoge fredsforstyrrer 270 pxDen analoge fredsforstyrrerOg så har vi slet ikke været inde på, at rigtig mange af MSGs lærere også er forældre, og dermed har deres børn hjemme fra vuggestuer, børnehaver eller skoler. Børn, som de også skal hjælpe og passe, mens de selv er på hjemmearbejde for at MSGs elever fortsat kan gå i gymnasiet.