Sara fra MSG blev forsker før tid

sara 300 px

 

 

I december-udgaven af det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports er der en videnskabelig artikel om sammenhængen mellem motion under graviditeten og børnenes intelligensniveau. Artiklen er skrevet af Sara Jochumsen, der for fem år siden tog studentereksamen fra MSG Haslev.

Det er usædvanligt. Videnskabelig forskning plejer man at lave, efter man er færdig med sine studier, men Sara er kun på 9. semester på medicinstudiet i København. Men Sara fik idéen til sit forskningsprojekt allerede mens hun gik i 2.g, og hun har arbejdet på sit projekt lige siden, sideløbende med medicinstudiet.

- Det har selvfølgelig været presset nogle gange, og der er brugt mange weekender, med masser af kvæde-the, fortæller Sara.

scandinavian journal 200 pxI studiecentret på MSG Haslev hænger, i glas og ramme, en stor planche, som fuldstændig beskriver, hvad Saras forskning skulle gå ud på, og hvordan den skulle laves. I gymnasietiden kom Sara nemlig med i Projekt Forskerspire, som er et landsdækkende talentprogram, hvor man skal udvikle en færdig ide til et færdigt forskningsprojekt. Sara vandt ikke dengang, men hun slap ikke ideen. Tværtimod har hun nærmest til punkt og prikke forfulgt den ide, hun i sin tid præsenterede på planchen.

- Efter gymnasiet søgte jeg ind på medicinstudiet, og jeg blev optaget med start i vinteren. Det halve år frem til da brugte jeg til at søge penge til at udføre projektet, og det lykkedes, siger Sara.

Hun skulle bruge 18.000,- kr til at betale for dataudtræk og for løn til en statistiker, der kunne behandle materialet. Det fik hun fra den lokale fond Overlæge Johan Boserup og Lise Boserups Legat i Haslev, og så kunne hun ellers gå i gang, godt hjulpet undervejs af de eksperter, som hun allerede havde fundet frem til under sit forskerspire-projekt.

planchen 200 px- Jeg har selv skrevet alting, men jeg har holdt mange møder med mine medforskere på Rigshospitalet. Det har givet mig feedback på alting, og de har også villet lære mig om alt det, jeg skulle kunne. Så de har simpelthen lært mig op helt fra bunden i, hvordan man arbejder med forskning, siger Sara, der står som førsteforfatter, mens professorerne først er nævnt længere nede.

- Men jeg har også en stor tak til mine lærere på MSG Haslev. Det var dem, der overbeviste mig om, at jeg godt kunne klare at være med i projekt forskerspire, da jeg ikke selv helt troede på, at jeg kunne, siger Sara.

Hun mangler stadig nogle år på studiet for at kunne kalde sig læge. Men forsker, det er hun allerede, og hun er allerede klar med en ide til sit næste forskningsprojekt, som hun regner med at præsentere for sine mentorer i løbet af december måned.
- Jeg er ret spændt på, hvad de vil sige, siger Sara.

 

Du kan læse mere om dengang Sara Jochumsen var med i Projekt Forskerspire, mens hun gik i gymnasiet på MSG Haslev her: