Fransk visit

Eva Bernard og Quentin Drouin 270 px

Danmark er værd at besøge – også to gange. Det mener de to franske gymnasieelever Quentin Drouin og Eva Bernard, som for nylig var i Danmark i en uge, hvor de blandt andet fulgte 2.y på MSG Ringsted. Og det er anden gang på mindre end et år, at de er på besøg på MSG.

- Vi fik nogle gode venner her, da vi var på en uges besøg i foråret i forbindelse med CED+-projektet. Vi har skrevet sammen siden og besluttede at komme herop igen, fortæller Quentin. Han bor hos sin veninde Stine Fredholm fra 2.z, mens Eva bor hos Aviaja Christensen fra 2.y.

Sidst var de her sammen med otte andre franskmænd, ti englændere og ti tjekkiske gymnasieelever. Men denne gang er besøget helt på eget initiativ. De har selv købt flybilletten, men de har dog fået lov at slippe for fravær mod at lave en lille rapport til deres engelsklærer, når de kommer hjem igen.

DSC 0410 360 pxDer er en del forskel på hverdagen i et fransk og et dansk gymnasium.

- Det er meget frit her i timerne. Eleverne må gå på wc når de har lyst, og der er mere snak. Vi skal sidde stille. Og så har I internet over det hele, og alle bruger computere. Hos os har vi ingen af delene, siger Quentin.

- Jeg synes nu ikke nødvendigvis, at det er bedre med computere og internet, siger Eva. – Jeg kan bedre lide pen og papir. Jeg tror, man lærer bedre. Og folk hos jer går på facebook hele tiden i timerne.

- Det er dejligt, at I har så tidligt fri. Hos os varer skoledagen til klokken 18, siger Quentin.

- Men vi møder til gengæld først klokken 9, og vi har en lang frokostpause, hvor vi får virkelig god, varm mad, tilføjer Eva, og remser al den lækre mad op, som hun er vant til på sit gymnasium.

DSC 0420 360 pxDe to har haft fornøjelsen af at optræde som lærer-assistenter i nogle fransktimer i løbet af ugen, for eksempel på 3.g-franskholdet, som var i gang med en tegneserie. I Frankrig er tegneserier højkultur på linie med romaner, og landet har sågar et tegneseriemuseum.

- Men der er altså nogle ord, som ikke er så nemme her, siger Quentin til de danske elever i sin gruppe. – Det er en gammel tegneserie, og de taler noget slang, som vi ikke rigtig bruger mere.

Eva og Quentin hjælper de danske elever med udtalen, og prøver også på bedste beskub at oversætte til engelsk, når det kniber. Klassen summer på tre sprog: fransk, engelsk og dansk.

- Vi har også været med til engelsktimer her. I har mere grammatik end vi har, konstaterer Eva.

Eva og Quentin kommer fra gymnasiet Lycée Aimé Césaire i byen Clisson, lidt syd for Nantes i det vestlige Frankrig. De er glade for at være i Danmark igen, selv om her er lidt køligere end hjemme. Tiden uden for skoletimerne på MSG er gået med at hygge sig med værterne. Eva var med til en 18-års fødselsdag – ”det var cool” – og Quentin har været med en tur i Tivoli.

DSC 0428 360 pxDeres gymnasium er fast samarbejdspartner med MSG i de årlige CED+ udvekslingsprojekter, hvor danske, franske, tjekkiske og engelske gymnasieelever mødes i en uge og samarbejder om et fælles emne. Projekterne er EU-støttede. Sidste gang var på MSG og drejede sig om unge, alkohol, rygning og stoffer. Forrige gang var i Tjekkiet med et andet sundheds-relateret emne på programmet.

 

 

Du kan se videoer om CED-projekterne her:

På MSG Haslev:

 Om projektet i Tjekkiet:

 …på CED+ hjemmesiden: