Rejsebrev fra Cuba-klassen

På Lenin-gymnasiet uden for HavannaCuba-klassen er et spanskhold på 13 elever, der har fået spanskundervisning med særligt fokus på Cuba frem mod en rejse på 10 dage i 3g. Vi har nu været en uge i Cuba, først i hovedstaden Havanna og så nogle dage i Cienfuegos, der er en provinshovedstad et par timers kørsel fra Havanna.

Det mest spændende i programmet har været besøgene på de cubanske skoler; to naturvidenskabelige elitegymnasier og en skole med fokus på musik, dans og billedkunst. De er meget stolte af deres skoler, og går meget op i for eksempel at repræsentere deres skole i konkurrencer mod andre skoler. I det hele taget bruger de meget konkurrencer i skolesystemet – det er ret anderledes end i Danmark. De går også i skoleuniform; en ny farve for hvert niveau, fx blåt for gymnasieelever.

Ásdis og Rebekka har interviewet rektoren på den kreative skole i Cienfuegos som del af et spanskprojekt på turen. Cubanerne prioriterer musik- og sportsfaciliteter helt vildt højt, ikke mindst i uddannelsessystemet. Det har vi kunnet se på skolerne, hvor eleverne har præsenteret deres talenter inden for musik og dans. På gymnasiet i Cienfuegos havde de arrangeret en volleyball-turnering mellem os og cubanerne, og en af deres musiklærere underviste os i traditionelle cubanske dansetrin.

Man kan tydeligt se de store kontraster, der er mellem deres liv og vores, for eksempel i forhold til mængden af ressourcer. De har ikke lige så mange ting som os – man kan ikke bare gå ned og købe det, man har lyst til. Mange steder har de ikke internet, så man skal gå hen nogle bestemte steder for at få wifi. I Cienfuegos sad der altid folk med mobiltelefoner på bænkene på et bestemt sted på hovedgaden, fordi det var der, der var wifi.

Cubaklassen får dansetimer på Carlos Roloff-gymnasiet udenfor Cienfuegos.De har også nogle helt andre normer i Cuba, for eksempel hvad angår dans. Her danser alle, både børn, unge og gamle, og det handler nærmest om at bevæge hofterne så meget som muligt!

Vi har haft fagligt program hver dag fra morgen til eftermiddag eller aften, hvor vi ud over skolebesøgene har set de vigtigste attraktioner som Havannas historiske centrum og muséet for Slaget i Svinebugten. Vi har dog også haft en fridag, hvor vi var på en meget lækker strand alle sammen. Vi kørte derhen i typiske cubanske taxaer, blandt andet en Chevrolet fra 1949. Nogle af de gamle biler ville helt sikkert ikke klare et syn i Danmark!

Sille og Oliver hygger på stranden.Om et par dage skal vi hjem til Danmark igen, men vi har fået en masse mailadresser på cubanske elever, så vi kan holde kontakten efter turen.

 

Læs tidligere artikler om Cuba-klassen her:

Cuba Sí

Amerikanerbiler, musik og varme farver