Udskriv

Vores Nobelpris-modtager blev 99 år gammel

Skou 270 pxNobelprismodtager Jens Christian Skou tog studentereksamen i Haslev i 1937. (foto: Søren Kjeldgaard)Biomedicineren Jens Christian Skou sov stille ind 28. maj i år, 99 år gammel. Jens Christian Skou modtog i 1997 Nobelprisen i kemi – 60 år efter at han blev student fra Haslev Gymnasium (der i dag hedder MSG Haslev). Prisen fik han for opdagelsen af natrium-kalium-pumpen, der er afgørende for at vores celler i kroppen kan fungere.

Jens Christian Skou var født og opvokset i Lemvig i den vestlige ende af Limfjorden, men da der ikke var noget gymnasium i Lemvig, valgte han gymnasiet i Haslev. Her var han en af de 50-60 kostskolelever, der boede oppe øverst i den store bygning, og gik om dagen på skolen sammen med de 400 dagelever.

Senere valgte han medicinstudiet og blev uddannet fra Københavns Universitet, hvor han tog sin afgangseksamen i 1944, under den sidste del af den tyske besættelse. Det var en tid, hvor mange af underviserne på lægestudiet var gået under jorden, fordi de var eftersøgt af tyskerne.

Jens Christian Skou flyttede senere til først Hjørring og dernæst Århus, hvor han arbejdede som læge på lokale sygehuse og senere blev han professor ved Universitetet i Århus.
Han var ud af en relativt velstillet familie af tømmerhandlere, og til at begynde med politisk konservativ. Men selv har han beskrevet, hvordan arbejdet som læge på hospitalerne – og især som udkørende lægevagt - efterhånden flyttede hans politiske ståsted længere mod venstre:

”Jobbet som lægevagt ændrede min politiske holdning og jeg blev socialdemokrat. Jeg blev klar over, hvor vigtigt det er at have gratis sundhedssystem, gratis uddannelser med samme lige muligheder for alle, og et velfærdssystem, som tager sig af de svage, de handicappede, de gamle og de arbejdsløse, også selv om dette betyder højere skatter. Eller, som en af vores filosoffer, N.F.S. Grundtvig siger det, ” et samfund, hvor få har for meget, og færre for lidt”.

Jens Christian Skou var også en stor fortaler for den frie forskning og derfor bekymret, hver gang politikerne har forsøgt at styre forskningen, typisk fort at gøre den mere målrettet mod erhvervslivets umiddelbare behov. Hans holdning var, at store opdagelser ikke sker ved målretning, men ved at forskere undrer sig, og følger denne undren, hvorhen den end måtte bringe dem. Det gjaldt også hans egen opdagelse af natrium-kalium pumpen, som begyndte et helt andet sted. Centerleder ved Århus Universitet, Poul Nissen, beskriver det på denne måde overfor netmediet Videnskab.dk:

"Han var jo selv et fantastisk eksempel på, hvad der kan komme ud af det. Han startede med en helt basal undren over, hvordan bedøvelsesmidler virker. Det fik ham videre til cellemembraner, som pegede ham på sporet af noget med natrium og kalium, som fik ham til at isolere det her protein, der viste sig at have en pumpe-egenskab. Det er jo et rigtig godt eksempel på, hvad der kan komme ud af, at man starter med at undre sig og så får tid til at fordybe sig. Det er sværere i dag”.

Du kan læse mere om Jens Christian Skou på disse links:

Jens Christian Skous egen biografi på Nobelkomiteens hjemmeside.
Portræt på Videnskab.dk
Nekrolog på DR.dk

Kontakt os

MSG Haslev: Skolegade 31, 4690 Haslev, Tlf. 56 31 24 04, E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

MSG Ringsted: Ahorn Allé 11, 4100 Ringsted, Tlf. 57 68 11 40, Email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

EAN-nr.:5798000557437    CVR-nr:29 55 41 53

Sådan finder du vej til vores to adresser

Admin